sernik wiedeński

sernik wiedeński
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
100% sera w serniku bez żadnego spodu.

Składniki

  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego (może być dobry ser z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
  • 125 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • laska wanilii bądź aromat waniliowy
  • bakalie według uznania (u mnie tylko rodzynki)

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ubijając, miękkie masło, mąkę/budyń, ziarenka z wanilii bądź aromat, i na koniec bakalie. Z białek należy ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.

  2. Sernik przekładamy do tortownicy (średnica 24cm) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową żeby sernik pozostał jasny.

  3. Sernik czasem lubi opadać po upieczeniu mój za wiele nie opadł ale za to w jednym miejscu pękł. Dlatego najlepiej jest go studzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 28 października 2018
Wspaniały :-)
gochna55 28 października 2018
Uwielbiam sernik wiedeński. Rodzynki moczę w rumie i obsypuję lekko mąką (żeby nie opadały). Ale bym zjadła... Czytaj całość »
Uwielbiam sernik wiedeński. Rodzynki moczę w rumie i obsypuję lekko mąką (żeby nie opadały). Ale bym zjadła ! Wygląda pysznie :):)
Obserwator 28 października 2018
Jeden z lepszych serników
Składniki
  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego (może być dobry ser z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
  • 125 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • laska wanilii bądź aromat waniliowy
  • bakalie według uznania (u mnie tylko rodzynki)
Składniki