Sernik wiedeński

Sernik wiedeński
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Szaffranka
Najpyszniejszy sernik jaki jadłam. Lekki i super puszysty - wprost rozpływając się w ustach.

Składniki

  • 1 kg sera sernikowego
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mleka w proszku
  • 250 g herbatników maślanych

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a do żółtek dodajemy, cukier, margarynę i miksujemy dodając stopniowo ser i śmietanę, a następnie mleko w proszku i obie mąki. Na koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Na spód blachy układamy herbatniki i wylewamy na nie masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 55-60 min. w temp. 180 st. C.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 22 maja 2018
SERNIK :D Biorę bez pytania i uciekam ;)
Cóż warte by było życie bez serniczków xD
Maudie 22 maja 2018
Prezentuje się obłędnie :)))Mniam!!!
Składniki
  • 1 kg sera sernikowego
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mleka w proszku
  • 250 g herbatników maślanych
Składniki