Sernik wiedeński

Sernik wiedeński
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: luna76
Sernik, który zawsze był zbity, czytaj: opadał, pięknie utrzymał się po upieczeniu, a w smaku był delikatny, lekko kremowy, lekko sypiący się.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch dodając po jednym żółtku. Ser można przepuścić przez maszynkę by nie było grudek, ja dodawałam po kawałku do masy maślanej ucierając bardzo dokładnie. Nie przerywając ucierania dodałam mąkę pszenną, a następnie proszek budyniowy. Po łyżce dodaję śmietanę i miksuję przez chwilę. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 25 cm smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą, masę serową przekładam, wierzch delikatnie równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130'C na około 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia, zwiększyłam temperaturę do 150'C. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku na następne 2 godziny, potem wyjmuję, opinam obręcz i studzę.
    Do sernika wiedeńskiego możecie dodać bakalie jakie tylko chcecie, ale dla mnie najlepszy sernik jest bez dodatków.

Komentarze do przepisu (15)

Ewaaa 31 marca 2014
Beatko, jaki on puszysty, wspaniały !
Konto usunięte 31 marca 2014
Cudny !!!!
Zazula1 31 marca 2014
Klasyka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki