sernik wiedeński

sernik wiedeński
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
sernik robi się ekspresowo ok 15 minut, jedynie czas pieczenia to 1h, a smakuje nieziemsko :))

Składniki

  • 1 kg sera (u mnie w wiadereczku)
  • 8 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • rodzynki w ilości wg uznania
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 cukier waniliowy (ja dałam 1 laskę wanilii)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru (ja dałam 3/4 szklanki)

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodawać po jednym żółtku, miksować aż powstanie puszysta masa.

  2. Do masy jajecznej dodawać stopniowo ser, mąki i ucierać następnie dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, wanilię, proszek do pieczenia, a na końcu ubitą z białek pianę. Delikatnie wymieszać.

  3. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do gotowej tortownicy przełożyć masę serową. Piec w 180 stopniach przez 1 h. Gdy sernik będzie już upieczony to nie otwierać piekarnika tylko zostawić go tam jeszcze na ok. 20-30 min. Po tym czasie można otworzyć piekarnik i wystudzić sernik. Sernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (ja zostawiłam go bez niczego, ale kiedyś robiłam z polewą i też był pyszny). Smacznego

Komentarze do przepisu (12)

sms1962 13 kwietnia 2013
Mam identyczny, tylko inaczej sie nazywa (tak jak u mnie w domu) i nieco inne składniki. To najlepszy... Czytaj całość »
Mam identyczny, tylko inaczej sie nazywa (tak jak u mnie w domu) i nieco inne składniki. To najlepszy serowiec/sernik na świecie :)
https://smaker.pl/przepis-serowiec,3997.html
sereberko80 13 kwietnia 2013
przepiekny Ci wyszedł :-) uwielbiam serniki, a Twój pochłonęłabym od razu :-)
Konto usunięte 13 kwietnia 2013
uhhh, ale bym się wgryzła, perfecto ! i tylko 1 łyżka skrobi, super, muszę wypróbować :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg sera (u mnie w wiadereczku)
  • 8 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • rodzynki w ilości wg uznania
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 cukier waniliowy (ja dałam 1 laskę wanilii)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru (ja dałam 3/4 szklanki)
Składniki