Sernik waniliowy z polewą czekoladową.

Sernik waniliowy z polewą czekoladową.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik jest o smaku waniliowym, upieczony na spodzie z herbatników, góra sernika w polewie czekoladowej.

Składniki

  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt wanilii 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • Polewa czekoladowa:
  • masło 82% - 50 g
  • czekolada gorzka 100 g

Przygotowanie


  1. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 05 grudnia 2021
Pyszotka ;)
Docherro 07 grudnia 2021
Pyszny,kocham serniki..
Składniki
  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt wanilii 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • Polewa czekoladowa:
  • masło 82% - 50 g
  • czekolada gorzka 100 g
Składniki