Sernik waniliowy z jabłkami

Sernik waniliowy z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Sernik jest o smaku waniliowym z jabłkami, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej, posypany orzechami.

Składniki

  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • jabłka 1 kg
  • 50 ml wody do jabłek
  • cukier 6 łyżek
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • cynamon 3 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • prażone orzechy do posypania sernika (jakie kto lubi)
  • Polewa czekoladowa:
  • masło 100 g
  • czekolada gorzka 150 g

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy ze skórek, pozbawiamy nasiennych gniazd i trzemy na wiórki. Starte jabłka smażymy z 50 ml wody do wyparowania wody. Na koniec dodajemy 2-3 łyżeczki cynamonu, jak kto lubi. Dokładnie mieszamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, smażone, rozdrobnione blenderem jabłka i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy prażonymi, rozdrobnionymi orzechami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

    Polewa czekoladowa:

    Masło zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 18 maja
Sernik wyglada jak pianka! musial byc wyjatkowo smaczny!
kuchmariola63 19 maja
Polecam, jest bardzo smaczny :)
Składniki
  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • jabłka 1 kg
  • 50 ml wody do jabłek
  • cukier 6 łyżek
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • cynamon 3 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • prażone orzechy do posypania sernika (jakie kto lubi)
  • Polewa czekoladowa:
  • masło 100 g
  • czekolada gorzka 150 g
Składniki