Sernik waniliowy z brzoskwiniami i polewą czekoladową.

Sernik waniliowy z brzoskwiniami i polewą czekoladową.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sernik jest o smaku waniliowym z kawałkami brzoskwiń, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej.

Składniki

  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • brzoskwinie z puszki
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Polewa czekoladowa:
  • śmietana 30% - 80 ml
  • czekolada gorzka 100 g

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę i pokrojone w kostkę brzoskwinie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 100 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

    Polewa czekoladowa:

    Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.

    Smacznego!!!

Składniki
  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • brzoskwinie z puszki
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Polewa czekoladowa:
  • śmietana 30% - 80 ml
  • czekolada gorzka 100 g
Składniki