Sernik waniliowy.

Sernik waniliowy.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik jest o smaku waniliowym.

Składniki

  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 13 kwietnia
Pyszotka:))
fafiatko 13 kwietnia
Smaczny!
Docherro 14 kwietnia
Uwielbiam serniki,pycha:)
Składniki
  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • cukier puder do posypania
Składniki