Sernik waniliowy

Sernik waniliowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Delikatny sernik na kakaowym spodzie.

Składniki

  • Mleko 2% 5 litrów
  • Maślanka dobrej jakości 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier 1/2 szklanki + 2/3 szklanki do sera
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao naturalne 2 łyżki
  • Margaryna do pieczenia 100 g
  • Jogurt typu greckiego 2 łyżki
  • Jajko 7 szt.

Przygotowanie

  1. Mleko wymieszać z maślanką i odstawić aż skwaśnieje.

  2. Kwaśne mleko podgrzewać powoli aż do temperatury około 37 stopni Celsjusza, od czasu do czasu mieszając.

  3. Temperaturę utrzymywać przez około 30 minut. Po tym czasie garnek zdjąć ze źródła ciepła i odstawić do wystudzenia.

  4. Wystudzoną mieszankę twarogu i serwatki przelewać powoli do dużego sita wyłożonego gazą lub tetrą. Mieszanki jest bardzo dużo, więc zapewne trzeba będzie podzielić ją na co najmniej dwie części.

  5. Twaróg pozostawić do odcieknięcia.

  6. Z 2 szklanek mąki, 1/2 szklanki cukru, proszku do pieczenia, 100 g margaryny, 2 łyżek jogurtu greckiego, jednego jajka i dwóch łyżek kakao zagnieść ciasto.

  7. Ciastem wyłożyć natłuszczoną i posypaną mąką blachę o wymiarach około 20x30 cm.

  8. Ciasto wstawić na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni Celsjusza.

  9. Twaróg po odsączeniu przełożyć do dużego naczynia, dodać do niego 2/3 szklanki cukru, 6 jajek oraz budyń waniliowy i dokładnie zmiksować.

  10. Masę serową wylać na podpieczony spód.

  11. Sernik piec przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

  12. Upieczony sernik pozostawić do wystudzenia.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 14 listopada 2020
Idealny!
Składniki
  • Mleko 2% 5 litrów
  • Maślanka dobrej jakości 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier 1/2 szklanki + 2/3 szklanki do sera
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao naturalne 2 łyżki
  • Margaryna do pieczenia 100 g
  • Jogurt typu greckiego 2 łyżki
  • Jajko 7 szt.
Składniki