Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham taki prosty, klasyczny, sernik-sernikowy. Tylko waniliowy. Bez gratisów. Co ma mało spodu. Dużo sera. I wanilii. I najlepiej nic na wierzchu. Ale tym razem polałam białą czekoladą.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 16
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 46
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 447
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 269
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 16
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 46
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 447
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 269
Składniki
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia /tylko dno/. Ciastka kruszę bardzo drobno, mieszam z otrębami. Masło topię i zalewam owsiankowy proszek. Wysypuję na dno tortownicy. Ugniatam. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Twaróg przekładam do misy miksera i mieszam na wolnych obrotach. Dodaję serek homogenizowany i esencję. Miksuję do połączenia. Po kolei dodaję żółtka. Za każdym razem czekam, aż masa się ujednolici. Białka jaj oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier puder i miksuję do uzyskania lśniącej masy. Przekładam pianę do masy serowej i mieszam szpatułą do połączenia. Na koniec dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuję bardzo krótko – tylko do połączenia. Masę przekładam na owsiany spód. Wkładam blachę do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piekę 50-60 minut /ogólnie to piekę tak długo, aż masa w środku będzie zaciągnięta, ale już nie płynna/. Wyłączam piekarnik, studzę sernik w jamie – przy uchylonych drzwikach.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewam przestudzony sernik. Czekam, aż polewa ostygnie. Rzucam na wierzch kilka odświętnych perełek. Na noc wkładam do lodówki.