Sernik w paski na zimno z bałwankami

Sernik w paski na zimno z bałwankami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Camilla24
sernikowa zebra....

Składniki

  • Twaróg na sernik - 1 kg
  • Twaróg na sernik - 1 kg
  • cukier - 2,5 szkl
  • jajka - 5 szt
  • jajka - 5 szt
  • żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek
  • mleko - 1 szkl
  • kakao ciemne - 5 łyżeczek
  • bałwanki czekoladowe
  • ozdoby cukiernicze

Przygotowanie

  1. Żelatynę namoczyć w 1 szklance wody.
    Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.
    wszystko razem dobrze utrzeć, następnie dodawać po łyżce ser do masy maślano jajecznej.
    Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę która napęczniała w wodzie.
    Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową.
    Mleko z żelatyną wlewamy do masy szybko miksując.
    Masę serową dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i mieszamy szybko.
    Masę wlewamy do tortownicy po 3 łyżki , raz białą, raz ciemną (tak jak robi się ciasto zebra).
    Staramy sie robić to szybko , gdyż masą tężeje szybko.
    Schładzamy w lodówce ok 3 godziny, dekorujemy dowolnie.

Składniki
  • Twaróg na sernik - 1 kg
  • Twaróg na sernik - 1 kg
  • cukier - 2,5 szkl
  • jajka - 5 szt
  • jajka - 5 szt
  • żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek
  • mleko - 1 szkl
  • kakao ciemne - 5 łyżeczek
  • bałwanki czekoladowe
  • ozdoby cukiernicze
Składniki