Sernik truskawkowy na zimno

Przepis dnia 2013-07-12
Sernik truskawkowy na zimno
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: patusia5
Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, ale u mnie jeszcze jego ostatni powiew. Pyszny sernik na zimno, z galaretką i świeżymi owocami. W sam raz na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty stać przy gorącym piekarniku. Sernik na bazie biszkoptów, zamiast nich można wykorzystać zmiksowane herbatniki połączone z masłem. Można również wykorzystać inne owoce sezonowe. Polecam!

Składniki

  • 700g sera mielonego z wiaderka
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 150g cukru pudru
  • 700g truskawek (podzielonych po połowie)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • opakowanie biszkoptów

Przygotowanie

  1. Dno foremki (22x27cm) wykładamy biszkoptami.
    350g truskawek miksujemy blenderem na mus.
    Żelatynę zalewamy 1/ 3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
    Ser miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowany mus truskawkowy i miksujemy razem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą serowo - truskawkową lekko mieszając. Do masy wlewamy powoli lekko ciepłą żelatynę cały czas mieszając. Masę wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki do stężenia (minimum 3 godziny).
    Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
    Na stężały sernik wykładamy resztę truskawek pokrojonych na połówki, zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.

Komentarze do przepisu (3)

smakowisko 12 lipca 2013
Ale mam ochotę na jedne kawałek;-) Wygląda bardzo owocowo i orzeźwiająco.
kasia90 12 lipca 2013
Aż ślinka cieknie.... :)
kstr54 10 grudnia 2013
Wyglada Bosko !!!!
Składniki
  • 700g sera mielonego z wiaderka
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 150g cukru pudru
  • 700g truskawek (podzielonych po połowie)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • opakowanie biszkoptów
Składniki