Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BM87
Wyjątkowo lekki i puszysty sernik w sam raz na poobiedni deser lub dodatek do aromatycznej kawy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ser twarogowy mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Z pomocą miksera łączymy ser z roztopionym masłem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy składniki. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę.

  2. Do masy serowej powolutku dodajemy pianę. Całość mieszamy łopatką (nie mikserem), aby sernik pozostał puszysty. Dorzucamy jeszcze bakalie i ostatni raz mieszamy całość.

  3. Masę wlewamy do formy nasmarowanej tłuszczem. Ja użyłam formy 25x18 cm. Sernik wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Po upieczeniu, sernik można polać z wierzchu czekoladową polewą.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 05 marca 2013
napisałam, że sliczny i pyszny, że wspaniała zdjęcie, ale nie ukazał sie mój poprzedni komentarz, więc... Czytaj całość »
napisałam, że sliczny i pyszny, że wspaniała zdjęcie, ale nie ukazał sie mój poprzedni komentarz, więc robię to jeszcze raz, pycha, ja też jutro mam w planach sernik :)
Konto usunięte 06 marca 2013
Serniczek pyszniutki i na pewno wilgotny taki właśnie uwielbiam :)))
BM87 06 marca 2013
Dziękuję za miłe komentarze. :) Fakt, serniczek się udał. Jest puszysty i wilgotny, bo przepis sprawdzony. ;)
Składniki
Składniki