Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dragonik7
Sernik idealny, mocno wilgotny, puszysty, aksamitny, bez zbędnych dodatków.

Składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy) a następnie po łyżce twarogu. Miksujemy. Kiedy masa jest jednolita dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy bakalie.

  2. Białka ubijamy na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łączymy je z masą serową.

  3. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º. Pieczemy ok 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (po ok 20 minutach możemy lekko uchylić drzwiczki).

    Zimny sernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem

Składniki
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (opcjonalnie)
Składniki