Sernik szefowej Gosi (porcja na dużą blachę)

Sernik szefowej Gosi (porcja na dużą blachę)
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Sernik szybki i pysznie kremowy i ZAWSZE równy jak stół

Składniki

  • zmielony ser biały, 1,8 kg
  • mleko, 2 i 1/4 szkl.
  • olej, 3/4 szkl.
  • budyń waniliowy, 2 i 1/4 opak.
  • całe jaja, 3
  • żółtka, 9
  • cukier puder, 1 i 3/4 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 i 1/2 opak.

Przygotowanie

  1. Wymiksować razem wszystkie składniki. Trzeba do tego przygotować sobie dosyć dużą miskę lub garnek, bo masy sernikowej będzie sporo. Nie należy się przejmować bardzo płynną konsystencją po wymiksowaniu - TAK MA BYĆ! :)

  2. Sernik piec w 190-200 st. C, aż będzie rumiany (z reguły około 1h15 min). Należy po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku aż do wystudzenia, więc najlepiej zrobić go wieczorem i zostawić do rana.

  3. POLEWA: Podgrzać 1/2 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 3 łyżki kakao i 3 łyżki wody, mieszać, żeby się nie przypaliło, doprowadzić do wrzenia

  4. Polać sernik polewą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Wrzesień 2009r.

Komentarze do przepisu (3)

wiola1985 26 maja 2010
Witam!
Mam pytanie, czy ser trzeba koniecznie zmielić? Niestety, nie posiadam maszynki
do mielenia, a przepis... Czytaj całość »
Witam!
Mam pytanie, czy ser trzeba koniecznie zmielić? Niestety, nie posiadam maszynki
do mielenia, a przepis jest ciekawy i chciałabym go wypróbować. Pozdrawiam...
ilia 26 maja 2010
witam, polecam ser mielony z Pątnicy, świetnie się do tego sernika nadaje, a jako jeden z nielicznych dostępnych... Czytaj całość »
witam, polecam ser mielony z Pątnicy, świetnie się do tego sernika nadaje, a jako jeden z nielicznych dostępnych w wiadereczkach nie jest bardzo mokry, co jest dużym plusem w kontekście tego przepisu, pozdrawiam
Olo112 30 sierpnia 2010
Hehe, właśnie testuję Twój przepis tyle że po 45min. zrobił się mocno rumiany, ale jeszcze trochę popiekę... :)
Składniki
  • zmielony ser biały, 1,8 kg
  • mleko, 2 i 1/4 szkl.
  • olej, 3/4 szkl.
  • budyń waniliowy, 2 i 1/4 opak.
  • całe jaja, 3
  • żółtka, 9
  • cukier puder, 1 i 3/4 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 i 1/2 opak.
Składniki