Sernik śnieżka

Sernik śnieżka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik z sera sernikowego z wiaderka w połączeniu ze śmietaną "Śnieżką". Sernik ten wyszedł mega delikatny, puszysty i taki piankowy. Trochę przypomina mi sernik na zimno z paczki, taki błyskawiczny do którego dodaje się jedynie mleko. Sernik zrobiłam klasycznie na biszkoptach i z galaretką poziomkową.

Składniki

  • ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów
  • 500g sera na sernik z wiaderka
  • 1 opakowanie "Śnieżki"
  • 200ml mleka
  • 2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
  • 2 galaretki o smaku poziomkowym

Przygotowanie

  1. Tortownicę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią spożywczą aby do ciasta nie przedostał się metaliczny posmak, a na bokach ser nie zsiniał. Na dnie ułożyłam obok siebie okrągłe biszkopty, docinając niektóre i dopasowując je do kształtu formy. 2 galaretki przezroczyste rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Do miski wlałam zimne mleko (200ml - ilość podana na opakowaniu do przygotowania śnieżki) i wsypałam śnieżkę. Miksowałam ją ok. 5 minut tak jak podano na opakowaniu. Możliwe, że Śnieżkę z innych firm trzeba przygotować inaczej, wtedy najlepiej kierować się wytycznymi na opakowaniu. Do ubitej śnieżki dodałam ser z wiaderka i zmiksowałam do połączenia. Następnie masę serową połączyłam powoli z chłodną galaretką winogronową. Poczekałam aż masa zacznie lekko tężeć i przełożyłam ją na biszkopty. W ten sposób masa nie wypłynie z tortownicy spodem. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ciasto do lodówki aby masa całkowicie stężała. 2 galaretki poziomkowe rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy galaretki zaczęły gęstnieć wylałam je na sernik i ponownie wstawiłam ciasto do lodówki do stężenia, tym razem na całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 07 lutego 2020
pyszne i delikatne:)
WanilioweImprowizacje 07 lutego 2020
To prawda :-)
Maudie 07 lutego 2020
Pychotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów
  • 500g sera na sernik z wiaderka
  • 1 opakowanie "Śnieżki"
  • 200ml mleka
  • 2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
  • 2 galaretki o smaku poziomkowym
Składniki