Sernik snickersowy z bananami w karmelu

Sernik snickersowy z bananami w karmelu
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Jest to pora kiedy to mamy ochotę na konkretne, słodkie ciasta. taki też jest ten sernik. Może nie bawi kolorami, ciekawymi wzorami, ale rekompensuje to z całą pewnością smakiem. Jest o jeden z najsmaczniejszych serników jakie miałam okazję jeść, czy to mojego wyrobu czy nie, a jadałam ich dziesiątki. Skojarzenia? Jak już wiecie na pewno – snickers, ale tym razem w bogatszej wersji bo bananem, dzięki czemu ciasto również jest bardziej „ożywione”.

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1-2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 40 dag mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Orzechy w karmelu:
  • 1 1/2-2 szklanki orzechów arachidowych (ewentualnie włoskich, laskowych)
  • 50 – 60 g masła
  • 18 dag cukru
  • 1 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego np. nutelli
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 10 dag cukru (lub mniej)
  • 1 1/2 szklanki śmietanki
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Góra:
  • 12 dag cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 3 – 4 banany
  • 60 -70 g czekolady deserowej

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, żółtka i śmietanę ucieramy, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą i wyrabiamy. Na godzinę przed pieczeniem wkładamy do lodówki. Wysmarowana, dużą foremkę wylepiamy ciastem.

  2. Orzeszki lekko siekamy. w rondelku karmelizujemy 2 łyżki cukru, dodajemy masło .Gdy całość zacznie bulgotać dodajemy stopniowo śmietankę. Gdy całość zacznie się pienić i nabierze „tego” koloru dodajemy orzeszki oraz ekstrakt. Zdejmujemy z ognia i dodajemy krem. Masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie.
    *gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze chwilę aż całość się zredukuje.

  3. Masa anie jest zbyt słodka, aby pasowała do „dodatków”. ser, jajka, cukier i mleko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę i budyń – mieszamy i wylewamy na orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez mniej więcej godzinę. Do momentu ścięcia się sera. Studzimy.

  4. Ostawiamy 100 ml zimnej śmietanki i rozprowadzamy w niej mąki. Przygotowujemy luźniejszą masę a’la karmelowa jak powyżej, gdy całość zacznie się pienić dodajemy mleko z mąkami. Na wierzchu sernika układamy banany pokrojone w kosteczkę i wylewamy masę tofi-budyniową. Wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią sernik. Powinna dosyć szybko zastygnąć pod wpływem zimna ciasta.

Komentarze do przepisu (3)

JoannaP0000 21 grudnia 2015
Proszę napisać jaką śmietankę dodajemy do tego ciasta? 12%, 18%, czy może 30%. Wydaje mi się to dość... Czytaj całość »
Proszę napisać jaką śmietankę dodajemy do tego ciasta? 12%, 18%, czy może 30%. Wydaje mi się to dość istotne, dlatego proszę o odpowiedź, boję się coś "schrzanić" w tak obiecująco wyglądającym cieście :-)
ditka06 22 grudnia 2015
w składnikach jest mowa o śmietance, natomiast w opisie wykonania pojawia się dwa razy mleko...
Jaonka 05 stycznia 2016
Ja też proszę o wyjaśnienie sprawy tej śmietanki.
Składniki
  • Ciasto:
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1-2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 40 dag mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Orzechy w karmelu:
  • 1 1/2-2 szklanki orzechów arachidowych (ewentualnie włoskich, laskowych)
  • 50 – 60 g masła
  • 18 dag cukru
  • 1 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego np. nutelli
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 10 dag cukru (lub mniej)
  • 1 1/2 szklanki śmietanki
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Góra:
  • 12 dag cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 3 – 4 banany
  • 60 -70 g czekolady deserowej
Składniki