Sernik śmietankowo-kakaowy na kakaowym cieście

Sernik śmietankowo-kakaowy na kakaowym cieście
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ciasto jest kakaowe, a masa serowa kakaowo-śmietankowa. Bardzo smaczny serniczek. Polecam

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła lub margaryny
  • 750g-1000g sera półtłustego
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Z podanych składników:3 szklanki mąki pszennej tortowej
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g masła lub margaryny

    zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy je na około 1 godzinkę do lodówki.
    Po tym czasie wałkujemy 1/2 ciasta i dajemy je na dno blaszki, wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. MASA SEROWA


    Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru.

    Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier. Całość miksujemy blenderem.Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło. Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy. Połowę masy serowej przekładamy do drugiej miski i dodajemy do niej 1 łyżkę kakao.
    Masy serowe wykładamy na ciasto-najpierw masę białą a potem masę kakaową wylewamy
    zygzakami.

  3. na wierzch dajemy ciasto.

    Pieczemy 50 minut w temp 170 stopni. Gdy ostygnie możemy polać go polewą lub posypać cukrem pudrem.
    Sernik jest lekki i bardzo puszysty.

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła lub margaryny
  • 750g-1000g sera półtłustego
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki