Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam; zwarty a zarazem miękki, na kruchutkim spodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Przepis z książki „Najlepsze ciasta świata".
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 495
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1342
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 81
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 362
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 495
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1342
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 81
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 362
Składniki
Spód: piekarnik nagrzewamy do 200st. Składniki ciasta zagniatamy. Blachę (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno formy ciastem. Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Masa serowa: ser dwukrotnie mielimy. Następnie w dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka; dokładnie ucierając; sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy. Białka ubijamy z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijamy w osobnym naczyniu. Powoli wlewamy białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.
Masę serową przelewamy na ostudzony spód. Posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, by część nam się zatopiła.
Sernik pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150st. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.