Sernik Rafaello

Sernik Rafaello
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Kokosowy sernik z pralinkami Rafaello.

Składniki

  • Herbatniki kokosowe - 100 g
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Cukier puder - ok. 220 g
  • Napój mleczny o smaku kokosowym - 1/2 szklanki
  • Twaróg sernikowy - 250 g
  • Biała czekolada - 200 g
  • Żelatyna spożywcza - 3 łyżki
  • Cukier z kokosem - 1 opakowanie
  • Wiórki kokosowe - do posypania
  • Pralinki kokosowe (np. Rafaello) - 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. Herbatniki układamy na dnie tortownicy o średnicy 25 cm.

  2. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem kokosowym do podwojenia objętości (ok. 3 min). Dodajemy twaróg oraz napój kokosowy, miksujemy do połączenia się składników.

  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy do niej otrzymany wcześniej kokosowy krem, nie przerywając mieszania. W ten sposób dodajemy ok. 5 łyżek. Łączymy z resztą białego kremu. Całość krótko mieszamy.

  4. Żelatynę moczymy przez ok. 10 minut w 3 łyżkach ciepłej wody, następnie dodajemy ok. 50 ml gorącej wody. Mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

  5. Do żelatyny dodajemy po łyżce białej masy (ok. 5 łyżek), bez przerwy mieszając. Łączymy z resztą kokosowego kremu.

  6. Otrzymaną masę wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

  7. Po całkowitym stężeniu deseru, zdejmujemy z niego obręcz, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pralinki.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 16 września
Pyszny serniczek:)
Składniki
  • Herbatniki kokosowe - 100 g
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Cukier puder - ok. 220 g
  • Napój mleczny o smaku kokosowym - 1/2 szklanki
  • Twaróg sernikowy - 250 g
  • Biała czekolada - 200 g
  • Żelatyna spożywcza - 3 łyżki
  • Cukier z kokosem - 1 opakowanie
  • Wiórki kokosowe - do posypania
  • Pralinki kokosowe (np. Rafaello) - 1 opakowanie
Składniki