Sernik pomarańczowy z czekoladą

Sernik pomarańczowy z czekoladą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
A dokładniej mówiąc sernik pomarańczowy z czekoladą i mlekiem skondensowanym. Przepyszny...

Składniki

  • Składniki na spód ciasta:
  • 25-30 sztuk herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 750 g zmielonego twarogu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g ulubionej czekolady
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuję spód:
    Masło rozpuszczam, dodaję zblendowane ciasteczka i kakao i mieszam. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładam masę do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatam i tworzę rant około 3-4 cm. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową.

  2. Wszystkie składniki umieszczam w mikserze i krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
    Spód ciasteczkowy smaruję konfiturą pomarańczową, wylewam następnie masę serową i piekę w 150 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 15 minut.
    Gotowy sernik zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
    Na koniec przygotowuję polewę z czekolady.

  3. Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na zimny sernik.
    Sernik można przyozdobić również kawałkami skórki pomarańczowej lub innymi owocami.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (26)

konhambos 28 maja
Musi byc przepyszny.
KORAL 29 maja
Czekolada i pomarańcza to musi dobrze smakować :)
Maudie 29 maja
Cudowny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na spód ciasta:
  • 25-30 sztuk herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 750 g zmielonego twarogu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g ulubionej czekolady
  • 1 łyżka miodu
Składniki