sernik pomarańczowy

sernik pomarańczowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kesy28
pyszny sernik, trochę w innym stylu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto: 1,5 szk mąki, masło 150g, 1 jajko, cukier 0,5 szkl, cukier waniliowy 1/2 opak., proszek do pieczenia. Z podanych składników wyrobić ciasto i podpiec w temp. 200 stopni ok. 10 min.

  2. Masa serowa: Twaróg 3/4 kg, 3 jajka, mleko 0,5 szk, cukier 1 szk, budyń waniliowy 2 opak, pomarańcze 3 szt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  3. W osobnej misce zmiksować twaróg z żółtkami i cukrem.

  4. Następnie dodać mleko i proszek budyniowy. Potem sok + miąższ z pomarańczy pokrojone w kawałki. (jak pomarańcze mają twardą skórę usuwam ją lecz wtedy nie dają się dobrze pokroić, bo się rozwalają)

  5. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto.

  6. Piec w temp. 180°C ok. 60 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Komentarze do przepisu (1)

sylwiath77 26 grudnia 2011
Piekłam ostatnio, z podanych składników nie wychodzi ciasto, musiałam dodać mąki i zabrać sporo masła. Masa... Czytaj całość »
Piekłam ostatnio, z podanych składników nie wychodzi ciasto, musiałam dodać mąki i zabrać sporo masła. Masa serowa też jakaś niedokładna, dałam dużo mniej mleka i o jedną pomarańczę mniej a i tak była zbyt rzadka, a po upieczeniu było kiepskie, na drugi dzień całkiem zwilgotniało i musiałam wyrzucić :-(
Składniki
Składniki