Sernik piernikowy - idealny na święta

Sernik piernikowy - idealny na święta
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Połączenie sernika z piernikiem - nie ma bardziej idealnego zestawienia na święta

Składniki

  • Spód i wierzch:
  • 200 g pokruszonego piernika lub pokruszonych pierniczków w czekoladzie
  • 60 g roztopionego masła
  • Masa serowa:
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 400 g sera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Jeśli jednak nie masz resztek piernika, to możesz użyć rozdrobnionych pierniczków w czekoladzie, mogą być z nadzieniem. Pokruszony piernik wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem. Następnie podziel na pół i jedną część wyłóż na dno tortownicy. Dociśnij żeby powstała zwarta warstwa. Podpiecz przez 15 min w temp. 180°C. Odstaw do przestygnięcia.

  2. Masa serowa:

    Miękkie masło rozetrzyj z cukrem za pomocą trzepaczki. Dodaj pojedynczo jajka, mieszając dokładnie po każdym. Następnie dodaj ser i rozmieszaj go trzepaczką z pozostałymi składnikami. Jeżeli używasz zmielonego sera z wiaderka wystarczy wymieszać wszystko trzepaczką, jeśli jednak użyjesz sera niemielonego, zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj obie mąki i wymieszaj. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzch wysyp pozostałą część pokruszonego piernika. Lekko dociśnij. Piecz w 150°C przez 60 min.

    * Po 40 min. przykryłam wierzch folią aluminiową żeby się nie przypiekł za mocno.

    Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika i pozostaw w nim ciasto na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

ewka16 23 grudnia 2019
świetny pomysł na świąteczne połączenie smaków:)
SlodkiBlog 23 grudnia 2019
Dzięki :) Dla mnie to esencja świąt
Składniki
  • Spód i wierzch:
  • 200 g pokruszonego piernika lub pokruszonych pierniczków w czekoladzie
  • 60 g roztopionego masła
  • Masa serowa:
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 400 g sera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki