Sernik-Piernik

Sernik-Piernik
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ewa1959a
Wiadomym jest,że piernik im starszy tym lepszy:)tak jest również w tym przypadku połączenie pierników z serem cudowne...zachęcam do wypróbowania:)

Składniki

  • ser biały,paczka pierników w czekoladzie(nie nadizewane,

Przygotowanie

  1. Ciasto:1 margaryna-1 szklanka cukru-1 szklanka mąki pszennej-1 szklanka mąki ziemniaczanej-5jajek-2 łyżeczki proszku do pieczenia-1cukier waniliowy. Masa serowa:1kg zmielonego twarogu-20dkg cukru pudru-8jajek-cukier waniliowy-masło lub margaryna -budyń śmietankowy -paczka pierników w czekoladzie(nie nadziewanych)

  2. Ciasto: Margarynę,cukier i żółtka ucieramy dodajemy proszek,mąkę i na końcu ubitą z białek pianę.Wszystko delikatnie mieszamy,wykładamy na blaszkę i podpiekamy 10 minut.Masa serowa:masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i waniliowym.Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy dodając po łyżce sera i na końcu budyń.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.Połowę masy serowej wyłożyć na podpieczone ciasto,następnie wyłożyć pierniki i przykryć drugą połową masy serowej .Na wierzch polewa czekoladowa lub delikatny lukier cytrynowy.Piec 1 godzinę.

Komentarze do przepisu (3)

marcin28 23 grudnia 2012
Właśnie wstawiłem do piekarnika,zobaczymy czy wyjdzie?
marcin28 23 grudnia 2012
Właśnie wstawiłem do piekarnika,zobaczymy czy wyjdzie?
ewa1959a 23 grudnia 2012
...mam nadzieję,że tak! czekam na wiadomość...lepszy jest taki kilkudniowy!
Składniki
  • ser biały,paczka pierników w czekoladzie(nie nadizewane,
Składniki