Sernik orzechowo-czekoladowy

Sernik orzechowo-czekoladowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Czekoladowy spód, a na wierzchu masa serowa z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego.

Składniki

  • Czekoladowy spód: 150g gorzkiej kuwertury
  • 150g masła
  • 3 jajka (M)
  • 17g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100ml mleka
  • 180g mąki
  • 10-15 krówek śmietankowych
  • Masa serowa: 100g kremu orzechowo-czekoladowego (np. nutelli)
  • 800g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 180-200g kwaśnej śmietany
  • 250g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Polewa: 200g śmietany kremówki
  • 150g gorzkiej kuwertury
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • orzechy laskowe do dekoracji

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę (26cm średnicy) natłuścić i oprószyć mąką.

  2. Ciasto: Kuwerturę pokroić na mniejsze kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mleko i masło czekoladowe. Mąkę przesiać i stopniowo dodawać do masy. Przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i zredukować temperaturę do 160 stopni.

  3. Masa serowa: Nutellę lekko podgrzać. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Piec kolejne 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  4. Polewa: Śmietanę kremówkę podgrzać. Kuwerturę pokroić i roztopić w śmietanie. Dodać miód i masło. Polewę wylać na wierzch ciasta tak, żeby spłynęła częściowo po bokach. Jeśli jest bardzo płynna wstawić na 15-20 minut do lodówki. Ozdobić orzechami.


    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

izek 23 stycznia 2017
Dałabym się pokroić za sernik! A za Twój szczególnie <3
Składniki
  • Czekoladowy spód: 150g gorzkiej kuwertury
  • 150g masła
  • 3 jajka (M)
  • 17g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100ml mleka
  • 180g mąki
  • 10-15 krówek śmietankowych
  • Masa serowa: 100g kremu orzechowo-czekoladowego (np. nutelli)
  • 800g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 180-200g kwaśnej śmietany
  • 250g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Polewa: 200g śmietany kremówki
  • 150g gorzkiej kuwertury
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • orzechy laskowe do dekoracji
Składniki