Sernik nowojorski

Przepis dnia 2010-06-04
Sernik nowojorski
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Wspaniały sernik! Klasycznie pieczony bez żadnej przykrywki na wierzchu. Jedynie górną warstwę stanowi ścięta śmietanka widoczna po oziębieniu ciasta. Jedyny aromat, jaki w nim poczujemy to delikatny smak cytryny, lekki, "nieopanowujący" smaku. Polecam!

Składniki

  • SPÓD
  • ciasteczka "digestive", 225g
  • masło, 100g
  • masa serowa
  • Ser biały, 750g
  • jajka, 3 szt.
  • cukier puder, 220g
  • kwaśna śmietana, 180g
  • starta skórka z cytryny, 2 łyżeczki
  • sok z cytryny, 60 ml

Przygotowanie

  1. RĘCZNIE: masło roztopić. Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem i wymieszać z masłem. Wylepić dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy (22 cm). Ser zmielić dwukrotnie. Dodać do niego pozostałe składniki masy serowej i zmiksować (nie długo!). Wylać na spód, zakryć tortownicę folią aluminiową, piec około 105-120 minut w 180 stopniach. Mój piekł się 1h i 50 minut.

  2. THERMOMIX: do naczynia miksującego włożyć ciasteczka rozdrobnić (7 sek., obr.:5). Dodać roztopione masło i wymieszać (10 sek., obr.: 4). Wylepić dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy (22 cm). Do naczynia włożyć ser i zemleć (20 sek., obr.: 6). Dodać pozostałe składniki masy serowej i zmiksować (40 sek., obr.: 6). Wylać na spód, zakryć tortownicę folią aluminiową, piec około 105-120 minut w 180 stopniach. Mój piekł się 1h i 50 minut.

  3. [przepis z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany]

Komentarze do przepisu (29)

granita 01 czerwca 2010
Brawo Mateusz! Jeden z moich ulubionych deserow tylko zamiast zwyklego bialego sera uzywam serkow philadelphia.
Mateusz15 01 czerwca 2010
Ja też czasami stosuję phidadelphię. Jest mniej problemowa. Ale sernik z prawdziwym, polskim serem jest wspaniale... Czytaj całość »
Ja też czasami stosuję phidadelphię. Jest mniej problemowa. Ale sernik z prawdziwym, polskim serem jest wspaniale ciężki, wilgotny i w ogóle. Pozdrawiam!
Konto usunięte 01 czerwca 2010
Smakowity przepis :) już dawno chciałam spróbować zrobić sernik nowojorski, ale zawsze tyle ciast czeka u mnie... Czytaj całość »
Smakowity przepis :) już dawno chciałam spróbować zrobić sernik nowojorski, ale zawsze tyle ciast czeka u mnie w kolejce, że ten sernik jakoś doczekać się nie może ;)
PS. Robisz coraz ładniejsze i apetyczniejsze zdjęcia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD
  • ciasteczka "digestive", 225g
  • masło, 100g
  • masa serowa
  • Ser biały, 750g
  • jajka, 3 szt.
  • cukier puder, 220g
  • kwaśna śmietana, 180g
  • starta skórka z cytryny, 2 łyżeczki
  • sok z cytryny, 60 ml
Składniki