Sernik na zimno z wiśniami

Sernik na zimno z wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ilovebakepl
Sernik na zimno ze spodem na bazie maślanych herbatników oraz lekko kwaśnymi wiśniami z kompotu

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SPÓD: 200 g herbatników maślanych 80 g masła lub margaryny
  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 850 g białego sera, mielonego ( np. z wiaderka )
  • 3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny 14 g cukru waniliowego
  • DODATKOWO: 1 galaretka wiśniowa
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni ( u mnie z kompotu )

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy wałkiem do ciasta. Dodajemy masło i dłońmi łączymy, aż składniki dobrze się połączą a herbatniki zaczną tworzyć masę. Wykładamy do tortownicy i mocno przyciskamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

    Żelatynę dodajemy do zimnego mleka i podgrzewamy do rozpuszczenia ( nie należy dopuścić do zagotowania ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Mielony ser przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Kilka łyżek sera mieszamy razem z wystudzoną żelatyną, następnie dodajemy cały czas miksując do sera. Cukier puder przesiewamy do masy serowej i miksujemy. Następnie łączymy z cukrem waniliowym, przesianym mlekiem w proszku oraz sokiem z cytryny. Śmietankę z małą szczyptą soli ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. Masę wykładamy na schłodzony spód z herbatników, owijamy folią i wkładamy do lodówki, aż masa stężeje.

    Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Wiśnię układamy na zastygniętej masie serowej i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do zgęstnienia, a najlepiej na całą noc.

http://ilovebake.pl/2014/04/28/sernik-na-zimno-z-wisniami-przepis/

Komentarze do przepisu (2)

Futka 29 kwietnia 2014
Cudnie się prezentuje! Świetny :)
kstr54 29 kwietnia 2014
wyglada przepieknie, no i musi smakowac!,miodzio!
Składniki
  • SKŁADNIKI NA SPÓD: 200 g herbatników maślanych 80 g masła lub margaryny
  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 850 g białego sera, mielonego ( np. z wiaderka )
  • 3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny 14 g cukru waniliowego
  • DODATKOWO: 1 galaretka wiśniowa
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni ( u mnie z kompotu )
Składniki