Sernik na zimno z truskawkami-łatwy i pyszny +FILM

Sernik na zimno z truskawkami-łatwy i pyszny +FILM
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Składa się on z mięciutkiego biszkoptu, masy serowej z zatopionymi truskawkami oraz galaretki również z truskawkami.

Składniki

  • Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • BISZKOPT -4 jajka -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru
  • MASA SEROWA -1 kg sera sernikowego z wiaderka -500ml śmietanki 36% -szklanka cukru pudru
  • -4 łyżki żelatyny -125ml wrzątku
  • DODATKOWO -ok 600g truskawek (można dać więcej) -2 galaretki truskawkowe -750ml gorącej wody

Przygotowanie

  1. Na początek pieczemy biszkopt (ten krok można pominąć, a na dno blaszki ułożyć okrągłe biszkopty, wtedy będzie to sernik bez pieczenia)

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, najlepiej drobny.



    Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka-zmniejszamy obroty i miksujemy do połączenia. Dodajemy na koniec mąkę oraz proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach by nie utracić puszystości masy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. U mnie biszkopt piekł się 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odcinamy brzegi biszkoptu od blaszki, i zostawiamy do wystudzenia


    Na ostudzonym biszkopcie układamy truskawki. Ścinamy szypułki, osuszamy, i układamy w pozycji stojącej


    Przechodzimy do masy serowej



    W miseczce rozpuszczamy łyżki żelatyny w 150 ml wrzątku (można dać troszkę więcej, jeśli żelatyna jest gęsta)

    Dokładnie mieszamy i studzimy, tak by była płynna, nie musi być całkowicie zimna, może być letnia.


    Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru pudru-miksujemy.



    Następnie dodajemy ser, wszystko miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i energicznie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.

    Masę szybko wykładamy na truskawki. Wyrównujemy i odkładamy do lodówki do stężenia.

    W misce rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 750 ml wrzątku-dokładnie mieszamy. Gdy galaretka będzie zimna, dodajemy do niej resztę pokrojonych truskawek.


    Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc.

    I gotowe. Sernik jest wspaniały, bardzo łatwy, pięknie wygląda, pięknie się kroi. Bardzo polecam, na prawdę warto go zrobić.

Komentarze do przepisu (10)

Futka 27 czerwca
Cudowny serniczek <3
Wygląda bajecznie :)
KulinarnaChwila 28 czerwca
Apetycznie wygląda:)
Nevermore 28 czerwca
Serniczek na zimno i czego można chcieć więcej ;) Pyszności i do tego z truskawkami, mniami :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • BISZKOPT -4 jajka -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru
  • MASA SEROWA -1 kg sera sernikowego z wiaderka -500ml śmietanki 36% -szklanka cukru pudru
  • -4 łyżki żelatyny -125ml wrzątku
  • DODATKOWO -ok 600g truskawek (można dać więcej) -2 galaretki truskawkowe -750ml gorącej wody
Składniki