Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Steve
Serniki na zimno to świetna alternatywa dla pieczonych, choć przyznać trzeba, że czas oczekiwania na moment, gdy ciasto będzie już gotowe może człowieka wyprowadzić równowagi... ;)

Składniki

  • Spód :
  • herbatniki 225 g
  • masło 100 g
  • Masa serowa :
  • ser ricotta 250 g
  • serek homogenizowany 280 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • śmietana 30 % 330 ml
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • woda zimna 1/3 szklanki
  • Wierzch :
  • czekolada gorzka 50 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • truskawki świeże 200 g

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksować na pył i połączyć ze stopionym masłem. Ja użyłam herbatników maślanych, pełnoziarnistych i czekoladowych :), ale można zrobić tylko z jednego ulubionego rodzaju. Ser ricotta zmiksować z serkami i cukrem pudrem. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą, zaś boki aluminiową. Na spód przełożyć ciastka, docisnąć do dna i schować do lodówki. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać do masy serowej stale miksując. Żelatynę najpierw namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować łyżką masy serowej i stale miksując połączyć z całością. Gotową masę serową przelać na ciasteczkowy spód.

  2. Ostudzoną czekoladę przelać na masę serową, wykałaczką porobić esy-floresy i ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc.

  3. Ostatnim etapem jest dodanie pokrojonych i ułożonych dowolnie truskawek. Przed podaniem ściągnąć folię aluminiową :)
    Smacznego!

Składniki
  • Spód :
  • herbatniki 225 g
  • masło 100 g
  • Masa serowa :
  • ser ricotta 250 g
  • serek homogenizowany 280 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • śmietana 30 % 330 ml
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • woda zimna 1/3 szklanki
  • Wierzch :
  • czekolada gorzka 50 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • truskawki świeże 200 g
Składniki