Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Sezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały.

Składniki

  • Na spód sernika: paczka okrągłych biszkoptów
  • Masa serowa: 1 kg sera mielonego
  • 400 ml śmietanki 30% (kremówki)
  • 2 galaretki truskawkowe kilka truskawek na spód
  • Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek

Przygotowanie

  1. Tortownica ok 25 cm. Układamy na spodzie okrągłe biszkopty.

    Przygotowujemy masę serową.

    2 galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, by lekko stężała.

    Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser.


    Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.

    Na spód tortownicy wlewamy niewielką warstwę masy tak , by pokryć biszkopty.

    Na tej warstwie układamy, przecięte na pół truskawki.

    Zalewamy pozostałą masą. Na wierzch układamy truskawki. Wstawimy do lodówki.

    Drugie dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy, by lekko stężała.

    Na wierzch zalewamy tężejącą galaretką.

    Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż dobrze stężeje. Taki sernik na zimno , najlepiej przygotować na wieczór.

Składniki
  • Na spód sernika: paczka okrągłych biszkoptów
  • Masa serowa: 1 kg sera mielonego
  • 400 ml śmietanki 30% (kremówki)
  • 2 galaretki truskawkowe kilka truskawek na spód
  • Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek
Składniki