Sernik na zimno z pomarańczą

Sernik na zimno z pomarańczą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
I mamy nareszcie wyczekiwaną prawdziwą letnią pogodę, dlatego dla ochłody mam idealną propozycję. Zapraszam na orzeźwiający sernik na zimno z z delikatną nutą cytryny i dużą ilością pomarańczy. Gwarantuję, że Wam zasmakuję :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier 2/3 szklanki
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • KREM CYTRYNOWY
  • Margaryna Kasia 125 g.
  • Cukier 1-2 łyżki
  • Jajko 1 mała sztuka
  • MASA SEROWA
  • Ser biały (twaróg półtłusty) 500 g.
  • Galaretka cytrynowa 1 1/2 szt.
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Masło 120 g.
  • Aromat cytrynowy
  • Cytryna 1 szt.
  • WIERZCH
  • Galaretka pomarańczowa 2 szt.
  • Pomarańcze 2-3 szt.

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
    Białka ubijać na sztywną pianę, po chwili dodać cukier, żółtka i dalej ubijać.

    Do ubitych jajek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

    Biszkopt piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.


    KREM CYTRYNOWY
    Margarynę utrzeć z cukrem i jajkiem na pulchną masę. Pod koniec ucierania dodać wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać.


    MASA SEROWA
    Galaretki rozpuścić w 120 ml wody, zostawić do wystygnięcia.
    Ser zmielić albo rozdusić widelcem.

    Cukier utrzeć z masłem, dodając pojedynczo żółtka i trochę sera. Pod koniec ucierania wlać ostudzoną galaretkę.

    Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do masy serowej, wlać również sok z cytryny i aromat cytrynowy. Wszystko delikatnie wymieszać.

  2. PRZEŁOŻENIE PLACKA

    1. Wystudzony biszkopt przekroić na pół (można nasączyć wodą z alkoholem lub cytryną), przełożyć kremem cytrynowym.

    2. Na biszkopt wlać masę serową i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

    3. Na stężoną masę rozłożyć obrane i pokrojone pomarańcze, zalać je pomarańczową galaretką (najlepiej przygotować ją wcześniej i wlewać już prawie tężejącą).

  3. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (21)

SlodkoSlodka83 04 czerwca
Pyszny :-)
slodkisentyment 04 czerwca
Ale super pychotka :)
Docherro 04 czerwca
Cudny,przepyszny...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier 2/3 szklanki
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • KREM CYTRYNOWY
  • Margaryna Kasia 125 g.
  • Cukier 1-2 łyżki
  • Jajko 1 mała sztuka
  • MASA SEROWA
  • Ser biały (twaróg półtłusty) 500 g.
  • Galaretka cytrynowa 1 1/2 szt.
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Masło 120 g.
  • Aromat cytrynowy
  • Cytryna 1 szt.
  • WIERZCH
  • Galaretka pomarańczowa 2 szt.
  • Pomarańcze 2-3 szt.
Składniki