Sernik na zimno z owocami

Sernik  na zimno z owocami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Doskonaly sernik na zimno, delikatny w smaku dzieki jogurtowi i owocom, w tym wypadku brzoskwin. Do dekoracji wykorzystalam pierwsze maliny w tym roku.

Składniki

  • 200 g herbatników lub biszkoptów
  • 100 g masła
  • 1 kg twarogu / serka homogenizowanego
  • 200 g serka śmietankowego
  • 300 ml chudego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • laska wanilii
  • sok z 1 cytryny
  • żelatyna
  • 3/4 kg brzoskwin lub brzoskwinie w syropie
  • owoce do dekoracji np. maliny, kiwi

Przygotowanie

  1. Pokruszyc herbatniki, dodac do nich plynne maslo, dobrze wymieszac i wylozyc tortownice masa herbatnikowa.
    Wstawic do lodówki.

  2. Przygotowac zelatyne, w tym czasie twaróg mieszamy z jogurtem i serkiem smietankowym, dodajemy cukier, wanilie i sok z cytryny.
    Zelatyne rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niej lyzke masy serowej a nastepnie wlewamy do naczynia z masa serowa.
    Brzoskwinie kroimy na male kawalki (kilka pozostawiamy do dekoracji) mieszamy z masa serowa i wlewamy do tortownicy.
    Wstawiamy do lodówki.

  3. Po wyjeciu z lodówki dekorujemy owocami i ewentualnie zalewamy je przezroczysta galaretka rozpuszczona w syropie z brzoskwin z dodatkiem wody i odrobiny soku cytrynowego.
    Sernik nalezy przechowywac caly czas w lodówce.

Komentarze do przepisu (20)

fafiatko 03 lutego 2019
Uwielbiam! zjadlabym dzisiaj w niedziele :)
slodkisentyment 03 lutego 2019
Pyszny :)
Nevermore 03 lutego 2019
Sernik na zimno, biorę :D Świetnie wygląda, a z tymi dodatkami smakuje rewelacyjnie, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g herbatników lub biszkoptów
  • 100 g masła
  • 1 kg twarogu / serka homogenizowanego
  • 200 g serka śmietankowego
  • 300 ml chudego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • laska wanilii
  • sok z 1 cytryny
  • żelatyna
  • 3/4 kg brzoskwin lub brzoskwinie w syropie
  • owoce do dekoracji np. maliny, kiwi
Składniki