Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Sernik na zimno z musem truskawkowym  i bitą śmietaną
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Krystal
W sam raz na ciepłe wiosenne dni, gdy zaowocują truskawki

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 2 łyżki cukru
  • 600 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • śmietanfix
  • biszkopty, herbatniki, lub upieczony biszkopt

Przygotowanie

  1. Galaretki przeźroczyste rozpuszczamy 250 ml wrzątku, pozostawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem i dodajemy galaretki, ponownie miksujemy. masę twarogową wylewamy na spod formy wyłożonej herbatnikami lub biszkoptem ( forma około 30*20 cm). Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.

  2. Truskawki blendujemy z cukrem. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Po lekkim przestudzeniu dodajemy do truskawek, porządnie mieszamy mikserem końcówkami do ubijania aby napowietrzyć mus. Wylewamy na zastygnięty twaróg. Ciasto ponownie chłodzimy w lodówce.

  3. Przed podaniem ubijamy śmietanę, do lekko gęstniejącej śmietany dodajemy cukier puder (1 lub 2 łyżki - wg. uznania) i śmietanfix (śmietana zachowa kształt) i ubijamy na sztywno. Śmietanę wykładamy na mus truskawkowy i dekorujemy truskawkami.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 29 maja 2019
Pyszne ciasto:)
pelen_brzuszek 29 maja 2019
robi wrażenie :)
slodkisentyment 29 maja 2019
Pyszny :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 2 łyżki cukru
  • 600 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • śmietanfix
  • biszkopty, herbatniki, lub upieczony biszkopt
Składniki