Sernik na zimno z musem truskawkowym.

Sernik na zimno z musem truskawkowym.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Lekkie, orzeźwiające ciasto.

Składniki

  • biszkopt: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 1 kilogram sera w wiaderku
  • 450 g mrożonych truskawek
  • galaretka agrestowa
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka poziomkowa
  • cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia i delikatnie łączymy.
    Blaszkę dużą (26 na 36 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
    Galaretkę agrestową rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku tak samo robimy z galaretką cytrynową.
    Truskawki podlewamy 2 łyżkami wody i podgrzewamy w garnku, możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru. Gorące miksujemy na mus, następnie nadal podgrzewając wsypujemy galaretkę poziomkową i mieszamy by galaretka się rozpuściła, zostawiamy by mus wystygł.
    Ser dzielimy na połowę do jednej dodajemy chłodną galaretkę agrestową i miksujemy, możemy dosłodzić. Wylewamy ser na wystudzony biszkopt. Tak samo robimy z pozostałym serem i galaretką cytrynową.
    Na wierzch wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość chłodzimy w lodówce.

    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (5)

Futka 11 kwietnia 2016
Niebo dla oka i podniebienia <3
GREGORHSPEED 11 kwietnia 2016
<3 Z truskawkami <3 MMMM! <3 LUV <3
grazka950 16 kwietnia 2016
niebo w gębie,na każdym kawałku wycisnęłam szprycką duży kleks bitej śmietany:)-tak na przywitanie wiosny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 1 kilogram sera w wiaderku
  • 450 g mrożonych truskawek
  • galaretka agrestowa
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka poziomkowa
  • cukier do smaku
Składniki