Sernik na zimno z musem gruszkowym i brzoskwiniami

Sernik na zimno z musem gruszkowym i brzoskwiniami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam serniki na zimno, ponieważ cudowne smakują o każdej porze roku, są proste oraz szybkie w przygotowaniu. Dostarczają nam także mnóstwo kulinarnej kreatywności, bo za każdym razem możemy stworzyć inne niesamowite połączenie składników. Dzisiaj zapraszam Was na pyszny, delikatny i kremowy sernik na spodzie z włoskich ciasteczek migdałowych (Amaretti) z lekką pianką gruszkową oraz brzoskwiniach z syropu, otulonych krystaliczną galaretką.

Składniki

  • SPÓD:
  • 100 g ciasteczek Amaretti
  • 40 g masła
  • MASA SEROWA:
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 waniliowego serka homogenizowanego
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • MUS GRUSZKOWY:
  • 200 g gruszek z syropu
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • duża szczypta kurkumy
  • WIERZCH:
  • 300 g brzoskwiń z syropu
  • 1 galaretka krystaliczna

Przygotowanie

  1. Ciasteczka Amaretti miksujemy w malakserze na piasek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy o średnicy 17 cm. Spód schładzamy w lodówce.

  2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany i mascarpone, ekstrakt waniliowy, cukier puder i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Na koniec do masy wlewamy powoli ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na schłodzony spód, a następnie wkładamy ją do lodówki, aby delikatnie stężała.

  3. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy i studzimy. Gruszki z syropu miksujemy na gładki mus, dodajemy serek mascarpone, łyżeczkę cukru, dużą szczyptę kurkumy (aby zabarwić jasny mus) oraz ostudzoną żelatynę i miksujemy wszystko przez chwilę dla dobrego połączenia i odpowiedniego napowietrzenia masy. Powstały mus gruszkowy wylewamy na lekko stężałą masę serową i ponownie odstawiamy do stężenia.

  4. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie z syropu (u mnie z syropu Amaretto) kroimy w plastry, które układamy na stężały mus gruszkowy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy nią kawałki brzoskwiń i wstawiamy ponownie do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.

  5. :)

Komentarze do przepisu (15)

Dariusz-D 14 kwietnia
Znowu pycha ,ale trudne.

Nawet bez pieczenia nie zrobię.
Taki lewus jestem i tyle...

Pani... Czytaj całość »
Znowu pycha ,ale trudne.

Nawet bez pieczenia nie zrobię.
Taki lewus jestem i tyle...

Pani gratuluję...cieknie mi ślinka jak nie wiem co....
Nevermore 14 kwietnia
Serniczek zawsze, a jeszcze w takim wydaniu i na zimno, to dla mnie ideał :)
Nie kuś za bardzo, bo jeszcze... Czytaj całość »
Serniczek zawsze, a jeszcze w takim wydaniu i na zimno, to dla mnie ideał :)
Nie kuś za bardzo, bo jeszcze zostawię rodzinę i wpadnę do Wrocka na konsumpcję ;p
Pani_Domu 14 kwietnia
Poezja! Nie tylko smakowa, ale też w opisie, te "brzoskwinie otulone krystaliczną galaretką" :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:
  • 100 g ciasteczek Amaretti
  • 40 g masła
  • MASA SEROWA:
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 waniliowego serka homogenizowanego
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • MUS GRUSZKOWY:
  • 200 g gruszek z syropu
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • duża szczypta kurkumy
  • WIERZCH:
  • 300 g brzoskwiń z syropu
  • 1 galaretka krystaliczna
Składniki