Sernik na zimno z musem ananasowo-pomarańczowym:

Sernik na zimno z musem ananasowo-pomarańczowym:
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Szybki i bardzo smaczny deser, który jest chętnie zjadany przez moją rodzinę i znajomych.

Składniki

  • mała paczka delicji o smaku pomarańczowym
  • puszka ananasa w syropie
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100%
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

  1. Ananasy odsączyć z syropu. Odlać kilka łyżek i nasączyć delicje , które układamy w szklanym naczyniu o wymiarach 25/12 cm.
    Galaretkę rozmieszać z 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić.
    Mocno schłodzoną śmietankę ubić, dodać serek, ewentualnie cukier do smaku i wlać lekko tężejącą galaretkę.
    Wylać na delicje.
    Resztę syropu i ananasy zmiksować. Dodać szklankę soku pomarańczowego i rozpuszczoną żelatynę. Wylać na masę serową.
    Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 04 maja
Taki serniczek moge jeść,pyszny:)
kuchmariola63 05 maja
Moje smaki :)
KulinarnaChwila 05 maja
pyszotka:)
Składniki
  • mała paczka delicji o smaku pomarańczowym
  • puszka ananasa w syropie
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100%
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
Składniki