Sernik na zimno z masłem orzechowym

Sernik na zimno z masłem orzechowym
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pyszotki-pl
Uwielbiam masło orzechowe w ciastkach :) Tak mnie coś tknęło żeby zrobić sernik z masłem orzechowym i tak oto zrodziło się ciastko na zimno, bez większego wysiłku, coś smacznego dla dużego i małego.

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników (dałam 120g herbatników czekoladowych i 80g oreo)
  • 50g masła orzechowego tego prawdziwego
  • 50g roztopionego masła
  • MASA:
  • 3 serki homogenizowane waniliowe (po 125g każdy lub po prostu ok. 350g serka homogenizowanego waniliowego)
  • jedna mała śmietanka 36%
  • 2 białe czekolady
  • 1 fix do śmietany
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • Wierzch:
  • 300g masła orzechowego – prawdziwego
  • 50g cukru pudru

Przygotowanie

  1. SPÓD:

    Herbatniki rozkruszamy – ja robię to w blenderze – i dodajemy oba masła. Mieszamy dokładnie i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dociskamy szklanką i wkładamy do lodówki. Tam niech sobie czeka na masę.

  2. MASA:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Uważajmy, żeby miska z czekoladą nie dotykała wody. Żelatynę zalewamy wodą i rozpuszczamy również w kąpieli wodnej. Szklankę z żelatyną wstawiam do kubka z gotującą się wodą.

    Śmietankę ubijamy z fixem i dodajemy serki homogenizowane. Następnie wlewamy wystudzoną dobrze czekoladę i mieszamy. Na koniec wlewamy wąskim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Ubijamy mikserem. Masę wykładamy na wychłodzony spód z herbatników. Wkładamy do lodówki – masa dość szybko tężeje.

  3. WIERZCH:
    Masło orzechowe ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na górę naszego ciasteczka. Wygładzamy gorącą szpatułką metalową lub łyżką. Ja dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi i granatem, ale mogą to być truskawki, maliny, jagody, borówki czy co tam chcemy.


    SMACZNEGO :) Zapraszam na mojego bloga www.pyszotki.pl

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 28 czerwca
Apetycznie wygląda:)
Składniki
  • Spód:
  • 200g herbatników (dałam 120g herbatników czekoladowych i 80g oreo)
  • 50g masła orzechowego tego prawdziwego
  • 50g roztopionego masła
  • MASA:
  • 3 serki homogenizowane waniliowe (po 125g każdy lub po prostu ok. 350g serka homogenizowanego waniliowego)
  • jedna mała śmietanka 36%
  • 2 białe czekolady
  • 1 fix do śmietany
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • Wierzch:
  • 300g masła orzechowego – prawdziwego
  • 50g cukru pudru
Składniki