Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem  mascarpone.

Składniki

  • 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki )
  • 70 g masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki 30 %
  • 1/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 dag truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Przygotowanie

  1. Ciastka zbożowe miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji bułki tartej.
    Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
    Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką.
    Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki.

  2. Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę łączymy mikserem z masą serową.
    Tak przygotowaną masę wlewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, sernik wstawiamy na godzinę do lodówki.
    Obrane z szypułek i umyte truskawki kroimy na połówki.
    Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
    Na schłodzonym serniku układamy truskawki, wlewamy chłodną galaretkę i wstawiamy go ponownie do lodówki na około 3 godziny.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 czerwca
Pyszności :)
Składniki
  • 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki )
  • 70 g masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki 30 %
  • 1/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 dag truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
Składniki