Sernik na zimno z jabłkami

Sernik na zimno z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju serniki na zimno, więc robię je stosunkowo często... Tym razem z dodatkiem jabłek... ;)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki 230 g
  • masło 150 g
  • czekolada gorzka 70 g
  • Masa jabłkowa:
  • jabłka 1000 g
  • cukier brązowy 4 łyżki
  • woda 2-3 łyżki
  • galaretka pomarańczowa 1 szt
  • wrzątek 100 ml
  • Masa serowa:
  • ser biały 550 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietana 30% 200 g
  • żelatyna 1 łyżka
  • wrzątek 50 ml
  • serek homogenizowany waniliowy 140 g
  • Do ozdoby:
  • jabłko 1 szt
  • świeże liście mięty

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić i rozgotować z dodatkiem wody i brązowego cukru. W tym czasie ciastka zmiksować i połączyć ze stopionymi masłem i czekoladą, wyłożyć nimi dno tortownicy ( tą wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Schować do lodówki. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i połączyć z gorącymi jabłkami, ostudzić. Masę jabłkową przelać na dno z ciastek i schować do lodówki.

  2. Sery połączyć z cukrem i śmietanką .Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, zahartować masą serową i połączyć. Przelać na stężoną masę jabłkową i wyrównać wierzch. Rozłożyć plasterki jabłka i listki świeżej mięty. Ciasto przykryć folią i na noc schować do lodówki.

  3. Na drugi dzień ciasto jest idealne do kawki :)
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 21 marca 2019
Przepiękny :)
Maudie 21 marca 2019
Pyszności a do tego pięknie wygląda:)
pelen_brzuszek 22 marca 2019
jak smacznie :)
Składniki
  • Spód:
  • herbatniki 230 g
  • masło 150 g
  • czekolada gorzka 70 g
  • Masa jabłkowa:
  • jabłka 1000 g
  • cukier brązowy 4 łyżki
  • woda 2-3 łyżki
  • galaretka pomarańczowa 1 szt
  • wrzątek 100 ml
  • Masa serowa:
  • ser biały 550 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietana 30% 200 g
  • żelatyna 1 łyżka
  • wrzątek 50 ml
  • serek homogenizowany waniliowy 140 g
  • Do ozdoby:
  • jabłko 1 szt
  • świeże liście mięty
Składniki