Ciasteczka kruszymy w malakaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nam zastygła.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka.
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Gdy wszystko się połączy dodajemy po łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę i pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową.
Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową. Stężałą truskawkową galaretkę kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch masy. Wstawiamy do lodówki. Gdy sernik stężeje zalewamy pomarańczową galaretką. Ponownie chłodzimy.
Komentarze do przepisu (5)
*Przejdziesz do wersji klasycznej