Sernik na zimno z brzoskwinią i musem truskawkowym

Sernik na zimno z brzoskwinią i musem truskawkowym
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Sernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek.

Składniki

  • spód
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 70 g masła rozpuszczonego
  • masa serowa
  • 1 kg twarogu
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 80 g cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie lub świeżych ok 800 g
  • mus truskawkowy
  • 700 g truskawek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

  1. UWAGI. Użyłam twarogu półtłustego i sama go zmieliłam, ale śmiało możecie dać gotowy z wiaderka. A syrop z puszki po brzoskwiniach możecie pominąć i galaretki zagotować w wodzie. Truskawki możecie zastąpić innym owocem i mogą one być mrożone, tylko należy wylać nadmiar soku po rozmrożeniu.

  2. spód
    Ciastka kruszymy i mieszamy dokładnie z masłem. Spód formy (26) wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy. Formujemy spód z ciastek i chowamy formę do lodówki.

  3. masa serowa
    Brzoskwinie blendujemy. Ja niewielką ilość pokroiłam na drobno, aby były większe kawałki owoców w masie. Jeśli wybraliście brzoskwinie z puszki to syrop odlewamy do garnuszka, gdzie będą przygotowywane galaretki cytrynowe.
    Gotujemy syrop z brzoskwiń lub 500 ml wody i wsypujemy 2 galaretki cytrynowe. Gotową studzimy.
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
    Do twarogu dodajemy ubitą śmietankę, brzoskwinie i ostudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki.

  4. mus truskawkowy
    Gotujemy 500 ml wody, rozpuszczamy galaretki i studzimy. Truskawki blendujemy i dodajemy do jeszcze ciepłej galaretki.
    Całkowicie ostygnięty mus wylewamy na stężałą masę serową i chłodzimy sernik całą noc w lodówce.

Składniki
  • spód
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 70 g masła rozpuszczonego
  • masa serowa
  • 1 kg twarogu
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 80 g cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie lub świeżych ok 800 g
  • mus truskawkowy
  • 700 g truskawek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe
Składniki