Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i prosty do przygotowania sernik, idealny na upalne dni.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Borówki myję i osuszam, galaretkę rozpuszczam w 250 ml, gorącej wody i studzę. Głęboką miskę wykładam folią aluminiową lub spożywczą, układam borówki i zalewam galaretką. Całość odstawiam do lodówki do stężenia.
Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijam, dodaję cukier, cukier waniliowy i ponownie miksuję. Partiami dodaję jogurt i miksuję do momentu połączenia się składników. Delikatnie wlewam żelatynę i całość dokładnie miksuję. Na koniec dodaję czekoladę startą na tarce o dużych oczkach, delikatnie mieszam. Masę wykładam na galaretkę z borówkami.
Herbatniki przekładam do woreczka i kruszę, posypuję sernik i delikatnie dociskam. Sernik schładzam w lodówce najlepiej przez noc. Na następny dzień wykładam na talerz tak aby herbatniki były na dole, a warstwa z borówkami u góry.