Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smakuje wybornie. SMACZNEGO

Składniki

  • Ser mielony z wiaderka 1 kg
  • Śmietanka kremówka 30 % 1 szklanka
  • Herbatniki 1 opakowanie
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Żelatyna 4 łyżki
  • Galaretka cytrynowa 1 opakowanie
  • Borówka amerykańska
  • Składniki na spód:
  • Masło 2 łyżki
  • Ciemne herbatniki 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie spodu ciasta:
    Herbatniki zmielić i bardzo dokładnie wymieszać z masłem, po czym odłożyć do lodówki. Następnie wyłożyć nim spód tortownicy o średnicy 24-26 cm.
    Wykonanie sera:
    Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. Wykładamy masę serową w tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy herbatniki i borówki. Zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na min kilka godzin lub całą noc. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 stycznia
Super:)
Składniki
  • Ser mielony z wiaderka 1 kg
  • Śmietanka kremówka 30 % 1 szklanka
  • Herbatniki 1 opakowanie
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Żelatyna 4 łyżki
  • Galaretka cytrynowa 1 opakowanie
  • Borówka amerykańska
  • Składniki na spód:
  • Masło 2 łyżki
  • Ciemne herbatniki 1 opakowanie
Składniki