Sernik na zimno mocno pomarańczowy

Sernik na zimno mocno pomarańczowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Zapraszam Was na przepyszny serniczek na herbatnikach, który nie wymaga pracy tylko cierpliwości, bo trochę musi postać w lodówce. Na ciepły letni dzień będzie jak znalazł. Na górę dałam domową konfiturę z pomarańczy wymieszaną z galaretką, ale można ją zastąpić samą galaretką pomarańczową lub wymieszaną z miąższem z pomarańczy. Zachęcam do spróbowania, bo serniczek jest przepyszny :-)

Składniki

  • Spód:
  • 250 g herbatników
  • 100 g masła (roztopić)
  • Sernik:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 30 %
  • 250 g twarogu drobno zmielonego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • Góra (trzy wersje do wyboru ):
  • 500 g miąższu z pomarańczy bez błonek (4-5 pomarańczy w zależności od wielkości)
  • 250 g cukru żelującego Diamant 2:1
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 400 ml gorącej wody
  • LUB:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 400 ml gorącej wody
  • miąższ z 1-2 pomarańczy oczyszczony z błonek
  • LUB:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 400 ml gorącej wody
  • 1-2 pomarańcze podzielone na kawałki

Przygotowanie

  1. I wersja góry sernika:

    Cześć konfitury będzie na ciasto, a reszta do słoiczków do wykorzystania na później.
    Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić. Pomarańcze drobno pokroić lub chwilkę zblendować, wymieszać z cukrem żelującym zagotować i od tego momentu gotować przez 3 minuty. Ok. 200 ml gorącej konfitury wlać do gorącej galaretki i wymieszać. Resztę przelać do słoiczków. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i z powrotem do lodówki.

  2. II wersja góry sernika:

    Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać z miąższem oczyszczonym z błonek i pokrojonym na drobne kawałki. Zostawić do lekkiego stężenia.

  3. III wersja góry sernika:

    Ułożyć kawałki pomarańczy na cieście i zalać galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody, oczywiście po wystygnięciu do lekkiego stężenia.

  4. Przygotowanie spodu:

    Herbatniki zmiksować w malakserze na piasek, potem wymieszać je z masłem na jednolitą masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, na to wyłożyć herbatniki i je mocno docisnąć. Formę włożyć do lodówki.

  5. Przygotowanie sernika:

    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić aż zacznie delikatnie gęstnieć. Do wysokiego naczynia lub misy robota przełożyć mascarpone, śmietanę, ser i cukier i ubić na najwyższych obrotach na gęstą masę, zmniejszyć obroty i partiami dodawać galaretkę cały czas mieszając. Masę serową wyłożyć na formę z herbatnikami, rozsmarować i z powrotem do lodówki.

  6. Warstwy ciasta:

    spód z herbatników - sernik - wybrana wersja góry sernika

    Całość włożyć do lodówki do stężenia.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 19 czerwca
Pomarańczowe smaki to dokładnie to co lubię . Pycha.
Składniki
  • Spód:
  • 250 g herbatników
  • 100 g masła (roztopić)
  • Sernik:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 30 %
  • 250 g twarogu drobno zmielonego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • Góra (trzy wersje do wyboru ):
  • 500 g miąższu z pomarańczy bez błonek (4-5 pomarańczy w zależności od wielkości)
  • 250 g cukru żelującego Diamant 2:1
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 400 ml gorącej wody
  • LUB:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 400 ml gorącej wody
  • miąższ z 1-2 pomarańczy oczyszczony z błonek
  • LUB:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 400 ml gorącej wody
  • 1-2 pomarańcze podzielone na kawałki
Składniki