Sernik na zimno bez pieczenia z truskawkami

Sernik  na zimno bez pieczenia z truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ciasto czy tort? Ten sernik z powodzeniem można zaliczyć do tortów! Idealne ciasto na lato, kiedy nie chcesz włączać piekarnik a masz ochotę na coś słodkiego. Bez dodatku żelatyny, za to galaretka nadaje mu aksamitnego i orzeźwiającego smaku. Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców sezonowych. Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku na różne okazje znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu https://www.instagram.com/smacznie_na_talerzu/ Zapraszamy!

Składniki

  • MASA SEROWA:
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 600ml wrzątku
  • 700g sera z wiaderka piątnica
  • 60g cukru pudru
  • 250g śmietanki kremówki 36%
  • SPÓD:
  • 200g drobno pokruszonych herbatników Digestive
  • 80g roztopionego i ostudzonego masła
  • DODATKOWO:
  • ok. 300g truskawek
  • 500ml wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

  1. Galaretki cytrynowe rozpuść w 600ml wrzątku. Galaretki truskawkowe rozpuść w 500ml wrzątku. Odstaw do wystudzenia.

  2. Pokruszone ciasteczka połącz z masłem i wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę ciasteczkową i dobrze dociśnij. Schłódź w lodówce ok. godziny.

  3. Truskawki oczyść z szypułek, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

  4. W misie miksera umieść ser oraz cukier puder i wymieszaj do połączenie składników. Śmietankę ubij na sztywno.Wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę cytrynową wlej do masy serowej, wymieszaj na średnich obrotach. Dodaj ubitą śmietankę i znowu wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną masę serową wylej na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównaj.

  5. Poczekaj chwilę aż masa zacznie tężeć. Poukładaj truskawki na masie i zalej galaretką truskawkową. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok 4 godziny.
    Smacznego!

Składniki
  • MASA SEROWA:
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 600ml wrzątku
  • 700g sera z wiaderka piątnica
  • 60g cukru pudru
  • 250g śmietanki kremówki 36%
  • SPÓD:
  • 200g drobno pokruszonych herbatników Digestive
  • 80g roztopionego i ostudzonego masła
  • DODATKOWO:
  • ok. 300g truskawek
  • 500ml wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe
Składniki