Sernik na zimno

Sernik na zimno
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ABITETOEAT
Szybkie i łatwe!

Składniki

  • - 500 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • - 250 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzona w lodówce przez min. 3 godziny)
  • - 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • - 2½ łyżki żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniu
  • - 1 opakowanie (ok. 200 g) okrągłych biszkoptów lub innych ciastek
  • - 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym (opcjonalnie; porcja na 500 ml wody)
  • - 300 g truskawek (umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, bez szypułek, pokrojone na plasterki)

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuszczam z cukrem w ½ szklanki wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijam na sztywno śmietanę za pomocą miksera. Do ubitej śmietany dodaje jogurt lub serek oraz masę żelatynową i delikatnie mieszam całość łyżką. Na dnie tortownicy wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia dobrej jakości lub folią aluminiową układam ściśle biszkopty. Na biszkopty wlewamy masę jogurtową i odstawiam całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia. Po odczekaniu 1 godziny galaretkę rozpuszczam we wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Na wierzchu całkowicie stężałego sernika, od którego brzegów nie została oderwana folia lub papier, układam dekoracyjnie truskawki i zalewam wystudzoną (to bardzo ważne, nie może być gorąca, ani nawet ciepła! może za to być nawet lekko stężała) galaretką. Odstawiam do lodówki.

Komentarze do przepisu (3)

rosse 07 stycznia 2013
Lubię serniczki na zimno:)Ja bym wrzuciła inne owoce,bo z truskawkami świeżymi i dobrymi krucho:)
ABITETOEAT 07 stycznia 2013
Można też inne, akurat mój mężczyzna - jedyny konsument sernika w domu - zażyczył sobie truskawki :)
ciacho21 08 stycznia 2013
sernik smaczny bo mam ten przepis
Składniki
  • - 500 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • - 250 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzona w lodówce przez min. 3 godziny)
  • - 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • - 2½ łyżki żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniu
  • - 1 opakowanie (ok. 200 g) okrągłych biszkoptów lub innych ciastek
  • - 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym (opcjonalnie; porcja na 500 ml wody)
  • - 300 g truskawek (umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, bez szypułek, pokrojone na plasterki)
Składniki