Sernik na zimno

Sernik na zimno
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: budzikowa
Złamał nawet zagorzałych przeciwników sernika!

Składniki

Przygotowanie

  1. Na początku przygotować żelatynę: 2 łyżki żelatyny zalać 0,5 szklanki zimnego mleka.

  2. Żółtka, palmę, cukier puder, cukier waniliowy utrzeć na masę.

  3. Do masy dodać serki i wymieszać łyżką.

  4. Drugą polowę mleka podgrzać i gorące mleko wlać do żelatyny. Ropuszczoną żelatynę przestudzić i wlać do masy serowej.

  5. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać i wlać do tortownicy (Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, aby ciasto nie nabrało zapachu blachy). Przed wyłożeniem owocu na ciasto, ciasto włożyć na chwilę do lodówki , aby lekko zaczęło gęstnąć, by ciężki owoc nie zatopił się w masie ( uwaga aby nie przedobrzyć). Na koniec wylać galaretkę i wszystko do lodóweczki, a potem hop do brzuszka - PYCHA!

Komentarze do przepisu (4)

Wiolka81 23 września 2010
W składnikach podałaś 3łyzki żelatyny,a póżniej jest ze 2łyżki rozpuścić to gdzie ta trzecia ma... Czytaj całość »
W składnikach podałaś 3łyzki żelatyny,a póżniej jest ze 2łyżki rozpuścić to gdzie ta trzecia ma iść?pliss o odp.bo przepis ciekawy i napewno wypróbuje.
budzikowa 23 września 2010
Upss masz rację :) Dajemy 2 łyżki!!!! Przepraszam! Wypróbuj nie będziesz żałowała. Mój pięciolatek aż... Czytaj całość »
Upss masz rację :) Dajemy 2 łyżki!!!! Przepraszam! Wypróbuj nie będziesz żałowała. Mój pięciolatek aż piszczy jak robię to ciasto, a choć uwielbia słodkości to nie je żadnego ciasta... to jadłby codziennie. Smacznego!
budzikowa 23 września 2010
Ach i dodaj serek waniliowy. Ja mialam prezepis na serku naturalnym, trochę zmieniłam - smak jest o niebo lepszy!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki