Sernik na zimno

Sernik na zimno
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Goblinek
O wiele lepszy niż z proszku.

Składniki

  • Na masę serową: 2 serki homogenizowane po 150 g
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki płatków czekoladowych
  • Na biszkopt: 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka śmietany
  • 6 jajek
  • + galaretka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Upiecz biszkopt. Wiem, że każdy ma swój magiczny przepis na biszkopt, ja zrobiłam tak: żółtka utarłam z cukrem do białości, dodałam śmietanę i wymieszałam dokładnie. Dodałam pianę z białek, wymieszałam bardzo ostrożnie, dodając mąkę. Piekłam 30 min w temp. 200 st. Ostudź ciasto.

  2. Masa serowa: 2 żółtka, masło i cukier utrzyj ze sobą. W ciepłym mleku rozpuść żelatynę, często mieszaj. Po rozpuszczeniu dodaj do żelatyny serki homogenizowane i wymieszaj, połącz to z utartą masą i pianą ubitą z 2 białek. Na koniec możesz wmieszać płatki czekoladowe.

  3. Masę wylej na zimny biszkopt. Rozrób galaretkę, gdy przestygnie wylej ją na ciasto i wstaw do lodówki, aż całość stężeje.

Komentarze do przepisu (5)

gola2 27 maja 2010
Fajny przepis. Do ulubionych!!
wiola1100 28 maja 2010
nigdy jeszcze nie piekłam biszkopta ze śmietaną koniecznie muszę spróbować
magdaniel 29 maja 2010
interesujacy przepis chociazby ten biszkopt ze smietana jak zauwazyla wiola !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na masę serową: 2 serki homogenizowane po 150 g
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki płatków czekoladowych
  • Na biszkopt: 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka śmietany
  • 6 jajek
  • + galaretka do dekoracji
Składniki