Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy do przygotowania sernik na zimno z galaretką i owocami.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Galaretkę wsypać do 0,75 litra wrzątku i odstawić na około jedną minutę, aby żelatyna napęczniała. Następnie dokładnie wymieszać. Naczynie z galaretką wstawić do zimnej kąpieli wodnej, aby szybciej wystygła.
Ser wymieszać dokładnie z cukrami.
Żelatynę zalać czterema łyżkami wody i odstawić na około minutę, następnie podgrzać krótko w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Żelatyna powinna się całkowicie rozpuścić.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę sera przygotowanego w etapie 1 i natychmiast dokładnie wymieszać, następnie w ten sam sposób dodać kolejne trzy łyżki sera.
Żelatynę przygotowaną w etapie 3 dodać do reszty sera i natychmiast wymieszać, aby nie powstały grudki.
Ser przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na wierzchu ułożyć owoce. Całość wstawić na około 40 minut do zamrażarki, aby owoce i wierzch sernika lekko się zmroziły, co przyspieszy tężenie galaretki.
Chłodną, tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i wstawić na około 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.