Sernik na zimno

Sernik na zimno
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: zewaewa
Zostało mi jeszcze trochę borówek po pieczeniu drożdżówek. Zrobiłam więc sernik na zimno z przezroczystą galaretką. Ta galaretka ma to do siebie, że fajnie widać przez nią owoce. Oczywiście możecie dać owoce jakie tylko chcecie, nie musi być borówka. Na deser jak znalazł i bez pieczenia.

Składniki

  • 1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
  • 400 g gęstej śmietany 12 %
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • 2 przezroczyste galaretki o smaku winogronowym
  • 750 ml gorącej przegotowanej wody
  • świeża mięta
  • ok. 1 szk borówki amerykańskiej
  • okrągłe biszkopty

Przygotowanie

  1. Galaretkę wiśniową i pomarańczową dokładnie wymieszać w szkalnce wody.
    Ser i śmietanę zmiksować a potem wlać do tej mieszanki chłodną galaretkę i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę.
    Tortownicę wstawić do lodówki.
    Gdy masa się ścina wymieszać przezroczyste galaretki i schłodzić.
    Można zostawić do lekkiego stężenia.
    Gdy masa w tortownicy się zetnie wyłożyć na nią miętę i borówki i zalać wszystko galaretką.
    Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
    Podawać gdy przezroczysta galaretka się zetnie.

Składniki
  • 1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
  • 400 g gęstej śmietany 12 %
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • 2 przezroczyste galaretki o smaku winogronowym
  • 750 ml gorącej przegotowanej wody
  • świeża mięta
  • ok. 1 szk borówki amerykańskiej
  • okrągłe biszkopty
Składniki